Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим

...
Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим
Коментари Харесай

ЦИК: 30 см бюлетина може да не е достатъчна

Както знаете, третият мандат завърши неуспешно и ние още веднъж сме в режим на предварителни парламентарни избори.  Свикнахте и вие Изборният закон да се трансформира преди всеки нов избор. Съгласно последните промени българският жител има право да избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или на машина. Ще ви помоля да споделите каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв период , с какви особености и по какъв начин можем да отидем на избори в най-скорошен времеви порядък.

Това сподели президентът Румен Радев на среща с представители на управлението на Централната изборна комисия (ЦИК).

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е почнала подготовка за избори неотложно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, диалози и са предоставени документи на печатницата на Българска народна банка.

" Хартията към този момент е декларирана от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се осъществя в деветата календарна седмица ", уточни тя. Нейкова съобщи, че датата 2 април е изцяло допустима за провеждането на предварителните парламентарни избори. Датата 26 март крие риск поради промяната на часовото време , а доколкото знаем часовото време на машините не се настройва автоматизирано. Това се прави в склад, което крие риск, тъй като машините се доставят ден преди този момент.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов каза, че приблизително по една ролка е била задоволителна на предходните избори, когато се е гласувало единствено с машини. " Ние бихме могли да се оправим във всеки период, в който биха били планувани изборите ", акцентира той.

Заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров изрази терзание по отношение на видеонаблюдението и видеозаснемането , макар че то е работа на Министерския съвет (МС), съгласно него биха зародили механически проблеми.

Цветозар Томов отбеляза, че може да се окаже, че 30-сантиметровата дължина на бюлетината няма да бъде задоволителна и от тази позиция би трябвало да се обезпечи повече хартия. " При всички положения бюлетините за машинно гласоподаване ще бъдат в доста по-малък размер и няма опция да бъдат комплицирани с другите ", добави той, като посочи, че гласоподавателят не получава бюлетина, той я създава, гласувайки с машината.

Как ще наподобява бюлетината е решение, което по думите на Нейкова, ще бъде взето в най-скоро време.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР